Gljiva čađavica (rodovi Capnodium, Cladosporium, Fumago, Peyronellaea) stvara tamnosivu ili gotovo crnu prevlaku na površini biljaka. Ova saprofitska gljiva razvija se na ljepljivom slatkom soku poznatom kao medna rosa, koji proizvode insekti poput lisnih ušiju, štitastih ušiju i kruškine buhe. Iako čađavica ne napada biljku izravno, njezina prisutnost može imati negativne učinke na biljku, smanjujući fotosintezu, sintezu klorofila i disanje, što utječe na rast i prinos biljke.
Simptomi čađavice
Gljiva čađavica najčešće se javlja na listovima, granama, a ponekad i na plodovima. U težim slučajevima, može se razviti i na deblu. Iako gljiva ne prodire dublje u tkivo biljke, njezina prisutnost na površini biljnih organa može smanjiti kvalitetu plodova, što posebno utječe na plodove namijenjene za konzerviranje.
Osim toga, situaciju dodatno pogoršavaju mravi, koji koriste mednu rosu za ishranu i time potiču insekte na veću proizvodnju ove tekućine, čime se širi prisutnost čađavice.
Kako spriječiti pojavu čađavice?
Sprječavanje razvoja čađavice prvenstveno se temelji na uklanjanju medne rose s biljaka. Jake kiše mogu prirodno isprati mednu rosu, jer se ona kao šećer otapa i ispire kišom.
Kada kiše nema, potrebno je koristiti sredstva poput kalijevog sapuna. Primjeri proizvoda je Cocana. Ovaj proizvod treba primijeniti s većom količinom vode kako bi se temeljito isprala ljepljiva medna rosa.
Uklanjanje uzročnika – insekata
Medna rosa će se nastaviti pojavljivati sve dok ne uklonimo uzročnike – insekte poput lisnih ušiju i buha. Za borbu protiv ovih štetnika koriste se ekološki insekticidi kao što su:
Kombiniranjem ovih proizvoda možete učinkovito spriječiti razvoj medne rose i posljedično smanjiti pojavu čađavice na vašim biljkama.