AGROVIT – poboljšivač tla

Agrovit je visoko učinkovito ekobiološko sredstvo, za upotrebu u proizvodnji biljaka. Praškaste je strukture, sive boje, gdje su vrlo fino mljeveni sastojci izmješani u ujednačenu smjesu. Spada u grupu poboljšivača tla, što znači da kao višegodišnji ekobiološki pripravak, učinkovito i trajno oplemenjuje te obogaćuje sve tipove zemljišta.

Stvara povoljne uvjete u tlu, gdje dolazi do ubrzanog razvoja korijena i nadzemnog dijela biljke. Biljka u kraćem vremenskom periodu tijekom jedne vegetacije brže napreduje u razvoju, što direktno utječe na razvitak većeg broja cvjetova, boljeg rasta biljaka i plodova, osigurava zdrave, veće i kvalitetnije prinose.

Svojim djelovanjem Agrovit vraća sklad i ravnotežu prirode, u tlima gdje je došlo do zamora i narušavanja odnosa hranjiva u tlu. Utječe na povećanje mikroorganizama tla. Veže vlagu u zemljištu i sprečava ispiranje korisnih iona iz tla. Neutralizira onečišćenja plodova, zemljišta i okoliša. Sam preparat nije potrebno unositi svake godine u tlo, već svake četvrte godine.

Koristi se kod svih biljaka, gdje se u jesensko-zimskog dijelu godine unosi nanosi na tlo. Ukoliko se želi ubrzati njegova dostupnost u tlu, može se nakon razbacivanja po površini mehanički umiješati u tlo. Ispitivanja su pokazala da je potrebno 60 dana da se proizvod pomoću jesensko-zimskih oborina sa vodom spusti s površine u zonu korijena. Ako se u tlo unese 70% količine sredstva u jesen, a preostalih 30% u proljeće, djelovanje preparata je još učinkovitije.

Visoka djelotvornost Agrovita u području rizosfere osigurava mikrobima korijena i tla izuzetne efekte aktiviranja pasivnih hraniva, te biosintezu faktora razvoja i rasta bilja. Uz efikasnu stimulaciju djelovanja mikroflore i faune u području korijenskog sustava Agrovit poboljšava strukturne karakteristike tla, povećanjem kapaciteta upijanja i vezivanja vlage i plinova posredstvom formiranja čvrstih aglomerata gline i huminskih kiselina.

Uz organske i bioaktivne komponente Agrovit sadrži široku lepezu mikro elemenata. Rok trajanja nije ograničen, pošto su to zemljišni minerali.

Primjena:

Kod višegodišnjih nasada Agrovit se unosi u zemljište i oko biljke rukom ili strojem. Prosječna doza Agrovita iznosi od 180-220 g/sadnica, dok kod razvijenih voćaka ta količina iznosi 220-420 g/voćka. Prosječna doza kod primjene u povrćarskim kulturama iznosi 50 g/m2. Preporuča se dozirati 30 g/m2 za vrijeme jesenje obrade tla , odnosno sjetve i to po cijeloj površini, a 20 g/m2 uz biljku početkom vegetacije.

Kod uzgoja povrća, voća i u vinogradima i nasadima AGROVIT se posipava oko biljaka i ukopava do 5 cm, ili se pušta da djelovanjem kiše u slijedećih 60 dana uđe u zonu korijena.

Za sadnju sjemena i rasadnog bilja i kod presađivanja cvijeća pomiješa se sa zemljom u omjeru 1:99.