Češnjakova muha (Helomyza lurida) je štetnik koji napada češnjak tijekom ranog proljeća. Odrasle jedinke postaju aktivne tijekom ranog proljeća, čim prosječna temperatura zraka dostigne vrijednost 2°C (kraj veljače). Ženke su aktivne do travnja kada na mladim biljkama češnjaka odlažu jaja. Iz jaja se razvijaju ličinke koje se ubušuju u biljku te se hrane u unutrašnjosti češnjaka.
Uslijed njihove ishrane biljke počinju zaostajati u porastu, suše se i propadaju. Napad prepoznajemo kada prstima uhvatimo centralni mladi list, koji je počeo žutiti te je postao mekan, te se lagano odvaja od stabljike. Napadnutu biljku tada znaju često napasti razne bolesti.
Za zaštitu od ovog štetnika koristiti se proizvod Neem cake, kojeg unosimo u tlo u isto vrijeme kada radimo i sadnju češnjeva.
Neem Cake je prirodno organsko gnojivo biljnog izvora, koje se dobiva prešanjem plodova drveta neem (Azadirachta indica), njegovim mljevenjem i sušenjem. Praškaste je strukture smeđe boje.
Neem cake sadrži vrlo dobar omjer hranjiva N-P-K, što je potrebno za rast biljaka. Bogat je limonidima i sumpornim spojevima. Neem cake zbog svih izvanrednih osobina postao je poznat kao kralj među organskim gnojivima i nepogrješiv je kod prirodnog uzgoja biljaka.
Deklarirana vrijednost hranljivih tvari: dušik 3,9%, fosfor 1,0%, kalij 2,6%, sumpor 1,2%, organska tvar u suhoj tvari 79%.
Doziranje na 100 m² je 4 kg Neem Cakea. Jednoliko ga razbacujemo po površini tla, te ga možemo mehanički ukopati u gredicu (umiješati). Može se dodati u proljeće u vegetaciji a tada se posipa po površini.
Primjena: Gnojivo posipati po zemlji i lagano ga inkorporirati (umiješati) u zemlju. Zaliti sa vodom. Ponoviti primjenu dvaput godišnje – na proljeće prije sadnje i u jesen prije smrzavanja zemlje. U sezoni možete posipati jednu veliku žlicu Neem cake okolo svake sadnice.
Unesen u tlo, Neem cake će pomoći biljkama u obrani od češnjakove muhe, a biljke će k tome dobiti izvor hranjiva potreban za bolji rast i razvoj.
Kratak film o samoj primjeni Neem cakea pogledajte na youtube linku.