Rame Zolfo: Ekološko gnojivo i fungicid (bakar i sumpor)
Rame Zolfo je kombinirano gnojivo i fungicid koje sadrži bakar i sumpor. Ova dva elementa su ključna za zdrav rast biljaka i zaštitu od gljivičnih bolesti. Zbog svoje prirodne formule, često se koristi u ekološkoj poljoprivredi.
Sastav i djelovanje
Rame Zolfo sadrži bakar (Cu) i sumpor (S) kao aktivne komponente. Bakar je bitan za sintezu proteina i klorofila, dok sumpor sudjeluje u stvaranju aminokiselina. Osim hranjivih vrijednosti, ovaj proizvod ima i zaštitnu funkciju protiv gljivičnih bolesti. RAME ZOLFO brzo nadoknađuje manjak sumpora koji je biljci temeljni element u sintezi proteina, zbog čega je važan u hortikulturnoj i voćarskoj proizvodnji, te proizvodnji industrijskog bilja. Bakar je ključan u sintezi klorofila. Sinergija koju pokazuju ova dva elementa povoljno utječe kako na fiziološko, tako i na zdravstveno stanje biljke.
Bakar i sumpor – prednosti upotrebe
- Prirodna zaštita: Rame Zolfo djeluje kao prirodni fungicid, sprječavajući razvoj bolesti poput pepelnice i plamenjače.
- Hranjiv učinak: Osim zaštite, ovaj proizvod opskrbljuje biljke važnim mineralima, što poboljšava njihov rast i razvoj.
- Ekološki prihvatljiv: Zbog svog prirodnog sastava, prikladan je za ekološku proizvodnju i ne šteti okolišu.
Primjena
Rame Zolfo se koristi u tretiranju vinove loze, voćaka i povrća. Primjenjuje se prskanjem ili direktnim unošenjem u tlo. Najbolji rezultati postižu se preventivnom upotrebom ili u ranim fazama zaraze.
Način djelovanja
Kombinacija bakra i sumpora stvara nepovoljno okruženje za razvoj patogenih gljivica. Bakar sprječava klijanje spora, dok sumpor djeluje na površini biljke i inhibira daljnji rast gljivica.
Sigurnosne mjere
Iako je prirodan, važno je slijediti preporuke o doziranju i primjeni kako bi se izbjegla fitotoksičnost. Koristite zaštitnu opremu prilikom rukovanja i aplikacije proizvoda.
EZ GNOJIVO
Gnojivo bazirano na bakru u obliku suspenzije (sulfat) (S20)
SADRŽAJ
Ukupni Bakar (Cu)…….. 17%
Ukupni Sumpor (S)…….. 20%
PRIMJENA/DOZE PRIMJENE
KULTURA | KOLIČINA ml/100 l VODE |
Vinova loza | 250-350 ml |
Jabuka i kruška | 200-300 ml |
Maslina | 300-400 ml |
Krumpir | 200-300 ml |
Rajčica | 200-300 ml |
Jagoda | 250-350 ml |
Hortikultura (šparoga, artičoka, kupus, cvjetača, krastavac, lubenica, dinja, buča, salata, grašak, grah, mahune, patlidžan, celer, komorač, i dr.) | 200-300 ml |
Ukrasno bilje | 200-300 ml |
Koštićavo voće: prihrana od fenofaze bubrenja pupoljaka do početka otvaranja cvjetova | 400-600 ml |
MIJEŠANJE
RAME ZOLFO se može miješati sa sredstvima na bazi bakra. NE smije se miješati s preparatima na bazi mikroorganizama.
PRIPREMA ŠKROPIVA
Protresite bocu prije otvaranja, zatim polako uspite sadržaj u potrebnu količinu vode za primjenu. Primijenite u najhladnijem dijelu dana, najbolje rano ujutro.
Rok upotrebe: kod pravilnog skladištenja neograničen.
Proizvod je dostupan i u pakiranju od 250 ml.