Zaštita biljaka od mraza

Mjeseci travanj i svibanj odlikuju se početkom vegetacije i povišenjem dnevnih temperatura. No, to su mjeseci u kojima u nekim godinama zna doći do naglih atmosferskih promjena i pojave mraza. Kod mraza se snižavaju temperature ispod 0° C, što je točka smrzavanja. Takvi trenuci su vrlo opasni za biljke, jer smrzavanje vode uzrokuje stvaranje kristala u tkivu biljke što uzrokuje propadanje biljnog tkiva, pogotovo onog mladog i nježnog. Najosjetljiviji dijelovi su cvjetovi i tek zametnuti plodovi, koji kod pojave mraza često znaju pocrniti i otpasti, pa zbog tog nemilog događaja izostaje plodonošenje u toj vegetacijskoj sezoni.

Mraz niti jednom poljoprivredniku te ljubitelju bilja nije drag. Mraz se najčešće događa kada nakon oblačnog vremena (koje je izolator i zadržava toplinu u nižim slojevima atmosfere) dolazi do razvedravanja, kada u ranim jutarnjim satima padaju temperature ispod točke smrzavanja. Vlaga iz zraka dodatno se hvata za površinu i dolazi do stvaranja kristala.

Među uzgajivačima bilja vlada većinom mišljenje da ne postoje proizvodi koji mogu pomoći kod takvih situacija, no taj stav je netočan. Takvi proizvodi postoje a k tome su i dozvoljeni u ekološkom uzgoju. Preporučujemo proizvod Ekofreez 1 L i Ekofreez 250 ml.

Današnja prognozna vremenska služba je napredovala, i njihove procjene vrlo često znaju biti točne i nekoliko dana unaprijed. Takvi podaci mogu nam dati par dana unaprijed informaciju trenutka pojavljivanja mraza. U momentu kada shvatimo da je pojava mraza vrlo vjerojatna, treba pristupiti planiranoj obrani od njega.

Za nanošenje tih preparata na biljku, same biljke trebaju imati već razvijene listove barem 2 cm veličine. Kod kultura koje prvo cvjetaju to je problem, pa zaštitu od mraza treba planirati u jesen, prije nego biljke odbace listove. Tretiranjem listova s proizvodima koji u sebi imaju razne korisne spojeve kao što su biljne aminokiseline, kalij (K), bor (B), mangan (Mn), cink (Zn), silicij (Si) i dr. stvaraju se u biljci vlastiti antifriz proteini (AFP) i antifriz aminokiseline (AAA).

Nakon mraza potrebno je brzo tretirati s ojačivaćima za regeneraciju tkiva, kako bi nastale štete bile što manje i kako bi se biljka što prije oporavila.To su proizvodi sastavljenih od aminikiselina smeđe morske alge Acophyllos nodosum.
Sastav: aminokiseline, huminske kiseline, alginske kiseline, mikroelementi i vitamini. Važno je koristiti aminokiseline biljnog porijekla, jer kod preparata sa životinjskim aminokiselinama je potrebno 48 sati da dođe do usvajanja u biljku, što je u slučaju kao kod mraza predug period za obnovu tkiva, te već dolazi do odumiranja tkiva.

Preporučujemo proizvode za regeneraciju: Kelp tonic 300 ml, Kelp tonic 100 ml, Bio-algeen S 92 2 L, Shigeki 1 L, Vibrokalcit 

Proizvodi koje sam naveo dobro se međusobno miješaju i nadopunjuju, te ih preporučujemo ih svakome da ih koristi, kako prije mraza, tako i nakon mraza ali i tijekom vegetacije biljke.