Obrana od insekata sa Neem-om

Jedan od izvora eko insekticida je drvo Neem, koje prirodno raste na području Indije. Plodovi Neema sakupljaju se i prešaju, a dobiveno prirodno ulje ima raznu uporabu u prehrani, medicini, kozmetici, uzgoju bilja i dr.

Unutar ulja Neema nalazi se mnogo aktivnih tvari, a jedna je azadirachtin, koja je pokazala dobra insekticidna svojstva. Danas na tržištu ekoloških proizvoda postoje razni preparati, koji su dobiveni od Neema, a koji nam pomažu u borbi s štetnim insektima u našim nasadima.

Ulje Neema ima zanimljivo djelovanje na kukce. Ono ne djeluje kontaktno, gdje se odmah vidi ugibanje kukca. Djelovanje je usporenije a izraženo je u prekidu: ishrane, razmnožavanja, odlaganja jaja i razvoja kukaca.

Aktivna tvar djeluje lokalno sistemično, što znači da pošpricani list upija u sebe aktivnu tvar, ali ona neće biljnim sokovima preći u susjedni list ili korijen, već će ostati u pošpricanom listu. To sistemično djelovanje omogućava djelovanje na kukce koji čine štetu u samoj biljci, što je danas vrlo rijetko u eko uzgoju.

Aktivna tvar djeluje nakon nanošenja na biljku do 48 ati, a nakon toga ga sunce u potpunosti razgrađuje.

Neki od proizvoda koji su dostupni kupcima jesu:

  • Neemazal TS, koji je sredstvo zaštite bilja. Aktivna tvar je ekstrahirana i otopljena u vodi. Proizvod se otapa u vodi i nanosi špricanjem na list.
  • Neem tonic, koji je lisno gnojivo. Sastoji se od 70% Neem ulja. Proizvod se otapa u vodi i nanosi špricanjem na list. Bogat je dušikom i hrani biljku. Dosta je gust i masan te ima dodatno djelovanje gdje može pokriti štetne kukce i njihova jajašca, te uzrokovati njihovo gušenje.