Paprika je jedna od najraširenijih povrtlarskih kultura, uzgaja se na otvorenom polju, ali i u zaštićenim prostorima poput plastenika i staklenika. Paprika osjetljiva na razne biljne bolesti, a bakterioza paprike predstavlja ozbiljan problem jer smanjuju prinos i kvalitetu plodova.

Uzročnici bakterioze paprike

Najčešći uzročnici bakterioze paprike su:

  • Pseudomonas syringae pv. syringae
  • Xanthomonas campestris pv. vesicatoria
  • Erwinia carotovora subsp. carotovora

Najpoznatiji uzročnik bolesti je Xanthomonas campestris pv. vesicatoria, često nazivana bakterioza paprike.

Simptomi bakterioze paprike

Bolest se razvija u toplim ljetnim mjesecima s čestim padavinama ili kod obilnog navodnjavanja, osobito rasprskivačima. Simptomi počinju s malim pjegama na naličju lišća, koje postaju bradavičasta ispupčenja s tamnijom zonom u sredini. Kako se bolest širi, listovi postaju žuti, a zatim smeđi, te otpadaju.

Bakterioza također napada cvjetne peteljke, što dovodi do opadanja cvjetova i plodova, čime se smanjuje prinos. Na plodovima se javljaju pukotine koje izgledaju poput krasti, smanjujući kvalitetu paprike.

Preventivne mjere zaštite

Za zaštitu nasada paprike od bakterioze, preporučuje se primjena bakrenih preparata ili peroksida. Ovi tretmani smanjuju zarazu, ali nisu uvijek potpuno učinkoviti.

Za ekološku zaštitu i oporavak biljaka, preporučuje se upotreba mikrobioloških preparata poput Organico-a. Ovaj preparat omogućuje biljkama da se potpuno oporave, sprječava daljnju infekciju, te potiče novi rast listova.

Doziranje i primjena Organico-a

  • Doza: 2-4 L/ha
  • Koncentracija: 1% (100 ml na 10 L vode)
  • Primjena: Prskanje po listovima svaka 2 tjedna.

Ovaj tretman pomaže biljci da se oporavi od bakterioze i sprječava daljnju pojavu bolesti.