Brza razgradnja gnoja, gnojevke i komposta

NA prirodan način razgradnja gnioja, gnojevke i komposta traje od par mjeseci pa ponekad i do nekoliko godina, ovisno o zbijenosti hrpe, tempreraturi i vlazi. Sam proces razgradnje provode mikroorganizmi, a ovisno o optimalnim uvjetima za njihov razvoj, provoditi će se i sam proces.

Proces ubrzavanja razgradnje je moguć, a mnogi poljoprivrednici te prerađivači znaju i kako to učiniti. Bio-algeen G-40 je proizvod namijenjen za ubrzanu razgradnju gnojevki i kompostnih hrpa, te smanjenje neugodnih mirisa.

Korištenjem Bio-algeena G 40 sprječava se nastanak plina sumporovodika, koji je poznat po neugodnom mirisu. Taj problem pogotovo je prisutan na farmama životinja, gdje mirisi nošeni vjetrom mogu uzrokovati probleme sa susjedima ili inspektorima. Primjena Bio-algeen G 40 preparata usmjerava drugačije procese razgradnje, te tako hranjivi sastojci gnojnice, prije svega amonijak, fosfor i kalij ostaju očuvani, a nitrat koji se kasnije stvara u tlu održava se u takvom obliku da ga biljke mogu iskoristiti. Tim postupkom vrlo se smanjuje pojava sumporovodika a samim time i neugodnih mirisa.

Da bi preparat dobro djelovao, morao biti jednoliko raspoređen u gnojnici, gnoju i kompostnim hrpama.

Gnojnice stvaraju u procesu uzgoja stoke velike probleme, a uporabom Bio-algeena G 40 ti problemi se smanjuju i eliminiraju. Tretmanom gnojnice povoljno se utječe na zrak (mikroklimu) u štali kao i održavanje tekućeg stanja gnojnice. Lagune se homogeniziraju i smanjuju se  neugodni mirisi. Životinje koje borave u takvim prostorima nemaju više problema s dišnim organima jer ih štetni plonovi više ne nadražuju.

Rešetkasti pod u štalama se lako održava, te je boravak životinja u štali ugodniji, što indirektno utječe na povećanje prinosa u proizvodnji.

Također mogu se tretirati i septičke jame, kao i kompostne hrpe gdje se ubrzava razgradnja organske tvari u humus. Ovo je pogotovo važno u proizvodnjama s biljkama uljaricama (npr masline), gdje se razgradnja komine s 3 godina ubrazava na 1 godinu ( a može i brže). Time se omogučava brže pražnjenje laguna, te priprema za novi ciklus prerade.

Primjena je jednostavna. U 20 L vode potrebno je uliti 2 dcl (150 – 250 ml) Bio-algeen G-40, promiješati. Tu mješavinu preliti na 1 m3 (1000 L) gnojevke ili biljnog materijala. Poželjno je tretirati biljnu masu u slojevima, radi bolje razgradnje.

Video link