Zaštita nasada od proljetnog mraza

U višegodišnjim nasadima ozbiljan problem čine proljetni mrazevi, koji dolaze s pojavom hladnih fronti zraka. Temperature smrzavanja uništavaju tkivo biljaka, pa tako dolazi do oštećenja na cvjetovima, listovima i izdancima. Kod jačih mrazeva znaju propadati cijeli urodi u toj vegetacijskoj sezoni.

Postoje djelotvorni eko preparati, koji mogu učinkovito smanjiti štete od mraza i osigurati plodonošenje u godini oštećenja od mraza. Sastav preparata bazira se na mikroelementima, koji u kratkom periodu unutar bilje stvaraju biljne enzime, antifriz proteine (AFP) i antifriz aminokiseline (AAA). Ti spojevi pomažu biljci da se zaštiti od hladnoće i ozeblina. Unutar biljke se pojačava fotosinteza i osmotski tlak. Nastale štete biljka brzo sanira, te lakše podnosi oštećenja. Efekt nastalih prirodnih antifriz spojeva traje od 12 do 15 dana.

Kod biljaka koje prvo cvatu pa listaju kao koštičave voćke (šljiva, trešnja, višnja, marelica i dr.), tretman se predlaže provesti pred kraj vegetacije u jesen, kako bi biljke akumulirale mikroelemente u tkivu, te osigurale pupovima u idućoj cvatnji bolju otpornost. Te biljke nemaju list na početku vegetacije, za razliku od jezgričavog voća (jabuke, kruška i dr.) koje tretiramo u proljeće, stoga tretman provodimo u jesen. Ukoliko dođe do razvoja lista u proljetnom ciklusu, gdje je list minimalne veličine 2 cm, možemo primijeniti i proljetni tretman. Površina lista dužine 2 cm je potrebna kako bi mogli nanijeti škropivo, te kako bi dovoljna količina hranjiva bila usvojena preko lista.

Dva preparata preporučuju se u borbi protiv mraza: EkoFreez i Vibrokalcit. Oba sadrže mikroelemente: EkoFeeze je tekućina a Vibrokalcit fini nano prah.