Rezidba masline u našim krajevima najčešće se provodi u proljeće, točnije pred samo kretanje vegetacije. Idealno vrijeme za rezidbu maslina su mjeseci ožujak i travanj. Masline se u to vrijeme “bude” iz zimskog mirovanja, pa je rezidba optimalna kako bi se potaknuo pravilan rast i razvoj stabla. Iako neki maslinari prakticiraju rezidbu i u jesen, u krajevima gdje su moguće niske temperature to može uzrokovati oštećenja na stablima. Stoga se jesenska rezidba izbjegava kako bi se zaštitile masline od mraza.

Rezidba masline – pravilna tehnika

Rezidba masline uvijek počinje s debljim granama i deblima. Najprije se uklanjaju sve stare, suhe i oštećene grane kako bi se omogućio neometan rast mladih izbojaka. Nakon uklanjanja debljih grana, prelazi se na oblikovanje krošnje. Važno je napomenuti da su rodne grane masline jednogodišnje, što znači da su se formirale u prethodnoj vegetacijskoj sezoni. Rezidbom se uklanjaju bujne i preduge grane koje ometaju provjetrenost krošnje, ali je ključno ne pretjerati s rezidbom kako se ne bi oslabio rod u tekućoj sezoni.

Prednosti pravilnog oblikovanja krošnje

U posljednjih nekoliko godina, u našim krajevima se sve više koristi oblik krošnje poznat kao “vaza”. Ovaj oblik podrazumijeva ostavljanje 3 do 4 glavne grane koje oblikuju krošnju. Središnji dio krošnje ostaje prazan, što omogućava bolji prodor sunčeve svjetlosti. Sunce ravnomjerno osvjetljava gornji i donji dio krošnje, čime se postiže ujednačena zrioba plodova, bolja provjetrenost i manji pritisak bolesti. Takva rezidba potiče optimalnu vegetaciju i poboljšava zdravlje stabla.

Dezinfekcija alata i zaštita rana

Prilikom rezidbe masline, važno je obratiti pozornost na dezinfekciju alata kako bi se spriječilo širenje bolesti. Otvorene rane na stablima mogu biti ulazne točke za razne patogene, pa se preporučuje koristiti voskove za premazivanje rana i provoditi tretmane s bakrenim preparatima, koji djeluju preventivno protiv bolesti.

Pravilna rezidba masline u proljeće osigurava zdrav rast, bolju rodnost i otpornost na bolesti, što maslinarima donosi dugoročne koristi.