PREDSJETVENA PRIPREMA SJEMENA

Postoji nekoliko metoda, kojima možemo osigurati bolje klijanje i veću otpornost mladih klijanaca. Niti jedna metoda nije komplicirana, a pozitivni efekti će vrlo pomoći u stvaranju kvalitetnijeg sadnog materijala i rastu povrća u našem vrtu.

Par dobrih savjeta u pripremi sjemena

Za sjetvu se koristi svježe sjeme, odnosno ono koje je proizvedeno u zadnjoj vegetacijskog sezoni. Klijavost sjemena se smanjuje sa starošću. Treba izbjegavati sijati oštećeno i pljesnivo sjeme.

Kvašenje se primjenjuje za sjeme više vrsta povrća (krupnije sjeme). Tim postupkom dolazi do usvajanja vode i aktiviranja hranjivih tvari u sjemenu. Sjeme bubri i aktivira klicu. Sjeme se potapa u toplu vodu (oko 25°C), uz povremeno vađenje (zbog zraka), dok ne nabubri. Sjeme se natapa u vodi dva ili tri dana. Voda se mora periodično mijenjati, da se ne bi ukiselila. Nakon natapanja, sjeme je spremno za sjetvu.

Naklijavanje sjemena radi se kod sitnijeg sjemena. Obavlja se između dva sloja dobro navlažene tkanine i pri temperaturi oko 25°C. Sjeme se redovno vlaži i povremeno miješa, da bi se osiguralo dovoljno kisika za klijanje. Sije se kada se na manjem broju sjemenki (do 5%) pojave klice. Nakvašeno i naklijalo sjeme sije se u vlažno zemljište.

Sjeme povrća se može podvrgavati djelovanju niskih temperatura (od -1 do 3°C) tijekom jednog mjeseca ili i do godinu dana. Ovim postupkom imitiramo niske prirodne temperature, uslijed čega se mijenja sastav biljnih hormona u sjemenu, te se time aktivira klijavost.

Dezinfekcija sjemena

Većina bolesti koje se javljaju na povrću i cvijeću prenose se sjemenom, zbog čega je potrebno sjeme pripremiti za sjetvu i dezinficirati ga. Priprema sjemena ima niz dobrih karakteristika: ubrzava se klijanje, uništavamo uzročnike bolesti, povećavamo otpornost mlade biljke, neke kupke oblažu sjeme hranjivim i mineralnim tvarima i slično.

Danas na tržištu postoje vrlo dobri eko preparati, kojima možemo na prirodan način dezinficirati sjeme, te držati štetnike u tlu podalje od naših biljaka. Dovoljno je da kojih 30 minuta držimo sjeme u radnoj otopini ovih preparata, i imati ćemo osiguranu zaštitu.

Prirodni repelent i fungicid: Protektor 900.

Korisni mikroorganizmi tla: Terra green tlo i sjeme 500 ml, Organico 1 L, Vital Tricho.

Miješanje Protektora 900 i mikrobioloških preparata je preporučljivo. Više o samim preparatima na njihovim stranicama. (Svaki je direktan link.)

Dubina sjetve

Sama krupnoća sjemena utječe na dubinu sjetve. Vrlo krupno i krupno sjeme (tikva, grah, grašak, lubenica, krastavac, dinja, cikla, špinat) sije se na dubini 3-4 cm, srednje krupno (kupusnjače, paradajza, paprike, crvenog luka) na dubini 2-3 cm, a sitno i vrlo sitno sjeme (mrkve, peršin, salate, celera) na dubini 0,5-1 cm. Na lakšim zemljištima sije se dublje, a na težim pliće.