LAVANDA – 3. dio

Sklop biljaka te izrada kalkulacije u uzgoju lavande & lavandina.

Uzgoj lavande u kontinentu

Autor: Davor Popović, mag.ing.agr.

Ovaj tekst dijelim sa svim zaljubljenicima u lavandu. Pošto sam bio dugogodišnji uzgajivač i prerađivač lavande, moje iskustvo ne želim da se izgubi, te zato i kreiram serijal tekstova za sve koji traže više znanja.

Uzgoj lavande smatram lijepim poslom. Za one koji misle da je to posao u kojem je rad samo sadnja nasada i povratak uoči berbe, neka odmah promijene stav. Uzgoj lavande je posao koji traži profesionalan pristup kao i svaki drugi posao. Nemojmo zaboraviti da je lavanda višegodišnji nasad, koji traži njegu i brigu, a ako to dobije, onda vraća sav vaš trud u visokom urodu cvijeta i ulja. Prvi pravi urod je u trećoj godini, kada se vraća uloženi trud, no do tada treba postaviti sve kako treba.

Sklop u nasadu

Jedno od vrlo čestih pitanja je na koji razmak posaditi nasad lavande&lavandina.

Za lavandu trebamo znati da ona treba manje mjesta od lavandina, pa samim time i broj biljaka po jedinici površine veći. Dva su podatka bitna kod podizanja nasada: razmak između reda i razmak biljaka unutar reda.

Bitan podatak prije podizanja nasada je koju vrstu mehanizacije ćemo u berbi koristiti, jer na temelju razmaka između kotača određivati će se dimenzije između redova.

Donedavno u RH nije bilo strojeva za berbu ali posljednjih godina stigli su prvi strojevi berači, što me neizmjerno veseli. Ručni rad je najteži i njime možemo održavati manje nasada do cca 1000 m2. Sve veće već traži mehanizaciju, a onda se samim time mijenja i sklop (broj biljaka na jedinici površine, odnosno razmak između grmova i razmak između redova).

Za ručnu berbu koristi se razmak između reda od 1m (1,2 m). Kod korištenja malih berača kao Ochiai harvester (slika 3), razmak između reda iznosi 1,2-1,4 m. Taj stroj radi radi na principu da zajaše nad red. Zbog malih dimenzija stroja, ne mora postojati veliki međuredni razmak. Za velike strojne berače montirane bočno na traktore stavlja se 1,8-2,0 m.  Oni rade na principu da traktor zajaše jedan red te bere bočni desni red pored sebe.

Slika 1 – posađen nasada lavande na crnu foliju
Slika 2. Traktor sa strižnom kosom prilagođen košenju nasada lavande

Razmak unutar reda ovisi o sortimentu koji se podiže (lavanda ili lavandin). U RH se u 99% slučajeva podiže Budrovka (lavandin) ali ima nasada i prave lavande, kao što su moji nasadi. Za gusti sklop kod prave lavande već se stavlja 30-40 cm razmak između biljaka, a kod Budrovke 50 cm. Tu se brže zatvara red pa se prije može brati strojno i veći su prinosi po jedinici površine.
Kod rjeđih sklopova lavande treba ići na 70-80 cm razmaka, a kod budrovke 80 cm do 1 m. Po meni ne bi trebalo ići na veći razmak kod Budrovke ukoliko planiramo strojno brati nasad. Sve već šire radi problema kod strojne berbe, jer u prvim godinama dolazi do preklapanja cvjetova koje stroj ne može brati, pa je udio ljudskog rada u berbi vrlo veliki sve dok grmovi ne narastu i zatvore red (potrebno i do 5 godina).
Na parcelama koje imaju veliki nagib ili su na krškim terenima, a kod kojih nije moguća strojna berba već samo ručna, prava lavanda se sadi na 100×100 cm, 100×80 cm ili 80×80 cm. Lavandin se zbog bujnosti sadi na 150x100cm.

Kalkulacija troškova podizanja nasada

Ova kalkulacija se temelji na posjedovanju obradive površine od 1 ha (10.000 metara kvadratnih). Izražene cijene su lokalnog karaktera te se mogu razlikovati od ponuda usluga iz različitih krajeva u RH.

Kod kalkulacije treba obvezno prikupiti podatke o radnjama. Ovdje su navedeni troškovi kod podizanja nasada na foliju (lakše održavanje zbog korova):

  • oranje
  • frezanje
  • gnojidba
  • folija
  • postavljanje folije
  • sadnice (6.000 kom)
  • mikoriziranje sadnica
  • sadnja sadnica (ručna ili strojna)

Kalkulacija prema tipu uzgoja/prerade

Bitno je znati da  na tržištu cijene sadnica se kreću oko 3-4 kn/kom (male sadnice), 5 kn/kom (srednje razvijene) i 8-10 kn/kom (velike sadnice). Preporučam vam korištenje srednjih sadnica, jer su one dovoljno razvijene da se brzo prime nakon sadnje i otpornije su na sušu i druge šokove.
Ostali troškovi su varijabilni s obzirom na kretanje tržišnih cijena. Manualni rad je skuplji od rada stroja. Cijene koje sam naveo se mijenjaju na tržištu, pa ih je potrebno provjeriti s dobavljačima. Inače, često se može postići dobra cijena po sadnici, ukoliko se dogovori unaprijed proizvodnja kod poznatog dobavljača sadnog materijala (proizvodnja za poznatog kupca).

U kalkulaciju je dobro unijeti troškove prerade lavande, jer ukoliko želimo plasirati suhi cvijet, onda trebamo provesti proces sušenja, runjenja cvijeta i prosijavanje.

Ukoliko želimo provesti proces destilacije, tu su troškovi nabavke destilatora i manipulacija, ili trošak prijevoza cvijeta do uslužnog pogona za destilaciju te trošak same destilacije.

Najjeftinija verzija je prodaja svježeg cvijeta direktno pogonu za destilaciju, ali tu je onda i najmanja zarada.

Kao i kod svakog dugogodišnjeg nasada, prije nego počnemo podizati nasad, vrlo je važno kvalitetno pripremiti tlo. Lavanda&lavandin je biljka koja raste i na lošim tlima, ali samim povećanje kvalitete tla raste i njen prinos. Stoga, ovdje govorim o prihrani, što osnovnoj kod podizanja nasada (koja ovisi o analizi tla i potrebama vašeg tla), a druga je prihrana preko lista (folijarna), koju lavanda vrlo voli i dobro reagira na nju.

Kalkulacija prinosa

Glavni proizvodi lavande je ulje. Jedan odrasli grm lavande (3 godine i više) ima prinos od 1 kg sviježeg cvijeta. Ako je prosječni prinos od 1.5% eteričnog ulja, onda to iznosi oko 15 grama ulja po jednom grmu.  Udio ulja u cvijetu može biti i veći, no to ovisi o sortimentu, položaju, vremenu berbe, načinu destilacije.

Osim ulja od lavande se može proizvesti i suhi cvijet. Oko 100 g suhog cvijeta može se očekivati po grmu koji ima prinos oko 1 kg svježeg cvijeta (sa stabljikom).

NASTAVAK – 4. dio