Krumpirova zlatica i eko zaštita

Krumpirova zlatica (Leptinotarsa decemlineata) je značajan ekonomski štetnik u uzgoju krumpira. Napada nadzemni dio krumpira (cima), te se hrani listovima. Odrasli oblici nakon kopulacije (parenja) odlažu jaja na donjoj strani lista, iz kojih se izleže veliki broj ličinki. One su vrlo proždrljive, te u kratkom periodu čine značajnu štetu.

Ekološki način zaštite podrazumijeva upotrebu eko insekticida i drugih proizvoda, koji učinkovito suzbijaju odrasle jedinke i ličinke. Radi boljeg djelovanja često se radi kombinacija dva do tri proizvoda.

Proizvodi se koriste u jutarnjim satima ili u predvečer, kako bi izbjegli djelovanje sunca i razgradnju eko preparata. Tretira se nadzemni dio s obje strane listova. Dapače, tretman u predvečerje je bolji, jer je duži period djelovanja a time i učinkovitost zaštite. Za napomenuti je, da svi eko proizvodi pod djelovanje sunca se vrlo brzo razgrađuju a produkti raspada su prirodni spojevi koji nemaju štetan utjecaj u okolišu.

Ovdje govorimo o proizvoda eko zaštite poput:

Asset five – insekticid zaštite bilja na bazi buhača.

Oliveg – ojačivač na bazi biljnih ulja i spojeva.

Cocana – kalijev sapun, adjuvant za povećanje pokrivenosti lista i pojačivač djelovanja.

Neem tonic – gnojivo od biljke Neem sa sistemičnim djelovanjem, koje poboljšava djelovanje insekticida.

Vibrokalcit – ojačivač na bazi vibroaktiviranih minerala, kojima se radi pepeljasta prevlaka na biljci i time štiti list od napada štetnika.

Kombinacijom više preparata postižu se odlični rezultati, te se populacija Krumpirove zlatice drži pod kontrolom.

https://youtu.be/RBEl86I-jDM