Početak vegetacijskog ciklusa vinove loze započinje u travnju, kada dolazi do pupanja i faze poznate pod nazivom vunasti pup. Ova faza označava aktivaciju loze nakon zimskog mirovanja i početak razvoja novih izboja. Vunasti pup je vizualni pokazatelj da se pup otvara i da se unutar njega počinju formirati listići. Za vinogradare, ovo je ključno razdoblje u kojem se postavljaju temelji za uspješnu sezonu.

Što je vunasti pup?

Vunasti pup je naziv za ranu fazu razvoja pupova vinove loze. Pup se u ovoj fazi otvara, a na njemu se pojavljuje sloj sitnih dlačica, koje izgledom podsjećaju na vunu, po čemu je ova faza dobila ime. Vunasti pup je prijelaz između faze mirovanja i početka stvaranja lisne mase. Tijekom ove faze, vinova loza počinje apsorbirati hranjive tvari i vlagu iz tla, što omogućava daljnji rast i razvoj.

Zaštita vinove loze u fazi vunastog pupa

U fazi vunastog pupa još uvijek je moguće provesti zimske tretmane zaštite ako to do sada nije učinjeno. Zimska zaštita uključuje primjenu preparata na bazi bakra ili sumpora, koji pomažu u suzbijanju bolesti poput pepelnice, peronospore i crne pjegavosti. Međutim, kako se pup razvija i otvara, vinogradari moraju paziti na doziranje preparata i strogo slijediti smjernice proizvođača kako bi se izbjegla moguća oštećenja osjetljivih pupova.

Vunasti pup-izazovi

Jedan od najvećih izazova u ovoj fazi je opasnost od proljetnog mraza. Mladi pupovi su izuzetno osjetljivi na niske temperature, a mraz može uzrokovati oštećenje ili potpuno uništenje novog izboja. Mraz dovodi do smrzavanja tkiva, što može značajno smanjiti prinos vinove loze. Stoga je važno pratiti vremenske prognoze i, kada je potrebno, primijeniti mjere zaštite od mraza poput upotrebe zaštitnih folija ili postavljanja grijanja u vinogradu.

Razvoj lisne mase i daljnja zaštita

S napretkom vegetacije, vunasti pup prelazi u fazu formiranja prvih listova. Početak svibnja je vrijeme kada lisna masa postaje dovoljno razvijena za prvu zaštitu od bolesti. Vinogradari tada počinju primjenjivati prve fungicide i insekticide, kako bi spriječili napad bolesti poput peronospore i pepelnice. Važno je redovito pratiti stanje vinograda i reagirati na prve znakove bolesti, jer su mladi izboji posebno osjetljivi na infekcije.

Vunasti pup u vinovoj lozi ključan je za postavljanje temelja uspješne sezone. Pravilna primjena zaštitnih tretmana, pažljivo doziranje i mjere zaštite od mraza mogu značajno doprinijeti zdravom rastu i razvoju biljaka. Redovita kontrola i odgovarajuća briga o vinogradu u ovom razdoblju osigurat će optimalne uvjete za dobar prinos u nadolazećoj sezoni.