Zaštita od bolesti

Biljne bolesti uzrokuju bakterije, gljive i virusi. No, za razvoj same bolesti u nasadu moraju biti prisutna tri uvjeta, a to su temperatura, vlaga i patogen (uzročnik bolesti). Ukoliko jedan od ta tri uvjeta nije zadovoljen, nema razvoja bolesti.

Utjecaj čovjeka na temperaturu i vlagu je najmanji, no zato itekako možemo raznim metodama utjecati na prisutnost uzročnika bolesti (patogena). Glavna metoda sprečavanja bolesti je stvaranje nepovoljnih uvjeta za razvoj (aktivna tvar, nepovoljni pH, prirodni neprijatelj, mehanička barijera itd.).

Sprječavanjem pojave i razvoja patogena, omogućavamo da biljka naraste, te da stvori vlastiti imunosustav. Što je biljka veća i jača, to će pojava patogena uzrokovati manja i lokalna oštećenja, te nećemo imati propadanje nasada i značajan ekonomski gubitak u plodonošenju.

Kako bi zaštita bilja učinkovitija, bitno je poznavati uzgojnu kulturu i bolesti koji ju napadaju u određenim fazama. Pravovremena zaštita, smanjiti će nastalu štetu i omogućiti biljci brži oporavak.

Razni proizvodi koji čine skupinu „zaštita od bolesti“ djeluju različito, no svi zajedno stvaraju nezamjenjive alate u uzgoju bilja.

Prikazujemo 1–15 od 26 rezultata

Newsletter Subscribe

x