Prihrana za tlo

Zemljišna gnojidba je osnova prihrane za rast svake biljke. Biljka pomoću korijena usvaja hranjiva i vodu. Dovoljne količine dostupnih minerala u tlu osiguravaju normalan rast.

Hranjiva dijelimo na makro i mikro elemente, ovisno koliko ih biljka usvaja tijekom vegetacijske sezone. Makro elementi su dušik (N), fosfor (P), kalij (K), kalcija (Ca), sumpor (S) i magnezij(Mg). Mikroelementi su željezo (Fe), cink (Zn), bakar (Cu), mangan (Mn), molibden (Mo) i bor (B).

Svaka biljna kultura ima različite potrebe za hranjivima, te je potrebno prije početka vegetacije osigurati dovoljne količine hranjiva. Poželjno je raditi analizu tla kako bi dobili informaciju kakvo je stanje elemenata u tlu, i koje količine određenih elemenata treba unijeti u tlo.

Osim hranjiva (makro i mikro elemenata) u gnojivima se dodaju razni dodaci kao organska tvar (izvor ugljika C i dušika N), aminokiseline, huminske i fulvo kiseline, što sve zajedno utječe na povećanje plodnosti tla.

Sastavnice gnojiva su biljnog, životinjskog i mineralnog porijekla (stijene), te se kroz razne procese obrađuju u oblike dostupne biljci. Formulacije su najčešće u obliku peleta, zrnate strukture ili u prahu. Primjenjuju se razbacivanje po površini tla strojem ili rukom, te mehaničkim unošenjem u tlo (miješanjem).

Prikazuje se svih 11 rezultata

Newsletter Subscribe

x