Dronovi u poljoprivredi

Upotreba dronova u poljoprivredi je sve veća, a samim razvojem tehnologije, dolazi do specijalizacije. Dronovi, koji su u ovom momentu u upotrebi, dolaze u raznim veličinama. Oni manji s svojim jakim kamerama prikupljaju informacije, koje se obrađuju i pružaju podršku poljoprivredniku. Oni veliki pružaju uslugu obilaska i prskanja nasada. Razvijem tehnologija, njihova upotreba biti će sve veća.

Veliki dron s sustavom za prskanje je uistinu nešto neobično za vidjeti. Njegove dimenzije odmah govore da se radi o stroju, koji ima visoko profesionalnu ulogu. Ovo su neki od njegovim parametara: promjer od gotovo 2 metra, niz velikih elisa, spremnik za 30 litara otopine, dizne na bočnim stranama. Sama baterija je za sada nedostatak, jer dron može letjeti svega 8 minuta, ali sa svakim novim modelom dolazi do poboljšanja. Sama masa drona s punim spremnikom i baterijom je nekih 60-tak kilograma. Širina zahvata u prskanju je 9 metara.

Bitno za napomenuti je da sam let drona ovisi o stručnosti rukovoditelja, te podacima koje smo prije toga sakupili malim dronom, te obradili u bazama podataka. Za pravilno rukovođenje s velikim dronom, potrebne su dvije osobe.

Sam let drona je poput kakve scene iz SF filmova. Tehnologija budućnosti je došla i na naša polja, te svjedočimo spoju robotike, IT industrije i poljoprivrednih znanja.

 

https://youtu.be/jDhFkVAXMn0