Biljni čajevi za zaštitu od biljnih bolesti

Biljne bolesti napadaju bilje tijekom cijelog perioda vegetacije. Ekološki preparati u velikoj većini imaju kontaktno djelovanje i koriste se za preventivu.

Biljni čajevi osim preventivnog djelovanja imaju i vrlo cijenjeno sistemično djelovanje, odnosno oni ulaze preko lista u tkivo biljke te djeluju u samom tkivu. Takvo djelovanje vrlo nam pomaže u slučajevima kada je bilje napadnuto i kada želimo djelovati u samom tkivu, ne bi li spriječili širenje bolesti u samoj zaraženoj biljci.

Biljni čajevi dobiveni su od raznog ljekovitog i aromatičnog bilja, koja u sebi sadrže razne ljekovite tvari, pomoću kojih se same biljke brane od napada patogena. Kada se to bilje ubere, ono se u moči u spremnicima s vodom, gdje ispušta ljekovite tvari. Dobivena otopina naziva se biljni čaj, a nju koristimo za tretiranje drugog bilja u borbi s biljnim bolestima.

Dva preparata iz grupe biljnih čajeva prisutni su na tržištu: Bio-ZEL i Bio-SK.

Bio-ZEL je dobiven od crnog kima, pelina, koprive i arnike, a koristi se u dozi 25 ml/10 L vode. Dostupna pakiranja jesu: 50 ml, 250 ml i 1 L.

Bio-SK je dobiven od slatkog komorača i timijana, a koristi se u dozi 20 ml/10 L vode. Dostupna pakiranja jesu: 250 ml i 1 L.

Biljke se prskaju s otopinom biljnih čajeva svakih 3-5 dana. Kod primjene treba poprskati obje strane listova.